Τύμπανο εκτυπωτή

Drum unit εκτυπωτή λέιζερ

Πολλής λόγος έχει γίνει για τα μελάνια και τα τόνερ εκτυπώσεων. Το βασικό όμως εργαλείο με το οποίο γίνονται οι εκτυπώσεις, είναι ο εκτυπωτής. Μια συσκευή που έχει καταφέρει, με την πρόοδο της τεχνολογίας, να υποκαταστήσει κατά έναν τρόπο τις μεγάλες και τεράστιες τυπογραφικές μηχανές των παλαιότερων χρόνων, αλλά και τις μηχανές offset των νεώτερων. Και ένα από τα καταπληκτικότερα επιτεύγματα στην περιοχή των εκτυπώσεων των τελευταίων ετών είναι ο εκτυπωτής laser. Στον εκτυπωτή laser λοιπόν, η διαδικασία εκτύπωσης λέγεται ηλεκτροφωτογραφία (electrophotography) και τον σπουδαιότερο ρόλο σ’ αυτήν εκτελεί το τύμπανο του εκτυπωτή (Laser Printer Drum Unit).

Ουσιαστικά, το τύμπανο του εκτυπωτή είναι ένας φωτοευαίσθητος κύλινδρος, δηλαδή ένα τύμπανο από φωτοευαίσθητο οργανικό υλικό (OPC - Organic PhotoConductive drum) ή απλά φωτοευαίσθητο τύμπανο. Το τύμπανο αυτό είναι κατασκευασμένο από σωλήνα αλουμινίου, ενώ επικαλύπτεται από κάποια ειδική φωτοευαίσθητη οργανική ουσία. Η ιδιότητα της ουσίας αυτής ονομάζεται φωτοαγωγιμότητα και είναι η ιδιότητα κατά την οποία ένα υλικό όταν εκτεθεί στο φως, από μονωτικό που είναι κανονικά, γίνεται αγώγιμο, στα σημεία που φωτίστηκε, αποκτά ηλεκτρικό δυναμικό και επιτρέπει στο ηλεκτρικό φορτίο να ρέει μέσα από αυτό. Ουσιαστικά, το τύμπανο του εκτυπωτή laser, ως φωτοαγώγιμο, είναι μια φωτοδίοδος, που μπορεί να διατηρεί το φορτίο όταν φορτιστεί. από το φως.

Το τύμπανο του εκτυπωτή laser, κατασκευάζεται ως εξής: Πρόκειται για ένα αλουμινένιο σωλήνα που στην εξωτερική επιφάνειά του έχει τορνευτεί με ειδικό κοπτικό εργαλείο από διαμάντι, ώστε να είναι απόλυτα λείο. Η διαδικασία επεξεργασίας στη συνέχεια, περιλαμβάνει ανοδείωση του τυμπάνου, επικάλυψη δηλαδή με ένα πολύ λεπτό στρώμα οξείδωσης πάχους 0,3 μm, ώστε να κολληθεί επάνω στο τύμπανο το φωτοευαίσθητο υλικό χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.

Στη συνέχεια, με ειδική επεξεργασία, το τύμπανο καλύπτεται από το φωτοευαίσθητο υλικό (Charge Generation Layer) σε ένα πάχος 0,1 έως 1 μm, κάτι που τελικά καθορίζει το βαθμό φωτοευαισθησίας του τυμπάνου. Η έκθεση στο φως του υλικού αυτού, όπως προαναφέραμε, μετατρέπει το υλικό από μονωτικό, να γίνει αγώγιμο, να μπορεί δηλαδή να φορτίζεται με ηλεκτρικό φορτίο και να επιτρέπει ροή φορτίου από μέσα του. Το φωτοευαίσθητο υλικό στο τέλος, καλύπτεται από ένα στρώμα διαφανούς βερνικιού πάχους 10 ως 40 μm για προστασία από φθορές κάθε είδους. Μέσα στη μάζα αυτού του βερνικιού, προστίθεται επίσης μια ποσότητα από φωτοευαίσθητο υλικό για ευκολότερη ροή φορτίου, χωρίς τη δημιουργία ηλεκτρικών τόξων.

Λειτουργία τυμπάνου εκτυπωτή (Drum unit)

Η λειτουργία του τυμπάνου του εκτυπωτή είναι η ακόλουθη: Όσο δεν υπάρχει φως, το ηλεκτρικό φορτίο που μεταδίδεται στο τύμπανο από το σύρμα ή τον κύλινδρο φόρτισης, παραμένει στην επιφάνεια του τυμπάνου, επάνω στο προστατευτικό βερνίκι δηλαδή. Όταν όμως το τύμπανο εκτεθεί στο φως, το φωτοευαίσθητο υλικό, στα σημεία που φορτίζεται ενεργοποιείται και αφήνει τα ηλεκτρόνια από την επιφάνεια του τυμπάνου, να περάσουν, μέσα από τη μάζα του. Τότε το φορτίο διαπερνά το σώμα του τυμπάνου και φτάνει στη γείωση. Η υπόλοιπη περιοχή γύρω από το σημείο που ενεργοποιείται από το φως, δρα ως μονωτικό και δεν αφήνει το φορτίο να περάσει οπότε διατηρεί το αρνητικό φορτίο που έχει αποκτήσει από το σύρμα ή τον κύλινδρο φόρτισης. Οι περιοχές λοιπόν που δεν φωτίζονται διατηρούν το αρνητικό τους φορτίο, ένώ οι φωτισμένες περιοχές έχουν ένα ηλεκτρικό δυναμικό. Το αρνητικά φορτισμένο λοιπόν που περνά πάνω από το τύμπανο του εκτυπωτή, παραμένει στις περιοχές που έχουν δυναμικό, ενώ απωθείτε από τις αρνητικές περιοχές, σχηματίζοντας πάνω στην επιφάνεια του τυμπάνου, από toner, τη σελίδα προς εκτύπωση.

Τύμπανο laser εκτυπωτή

Αυτή η καταπληκτική εφεύρεση, το τύμπανο του εκτυπωτή laser, μαζί με τη λεπτή διαδικασία κατασκευής, χρειάζεται και ένα πολύ προσεκτικό χειρισμό. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο εξάρτημα που είναι πολύ εύκολο να φθαρεί, να χαραχτεί ή να καταστραφεί. Η ειδική διαδικασία κατασκευής του, συνεπάγεται υψηλό κόστος αντικατάστασης. Απαιτείται λοιπόν πρόσβαση στο τύμπανο μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό.

Το melania com.gr, στα πλαίσια της πελατοκεντρικής φιλοσοφίας του, διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και συνεργάτες για οποιαδήποτε επέμβαση, επισκευή ή αντικατάσταση σε τύμπανο εκτυπωτή laser. Είμαστε στη διάθεσή σας με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.
Bottom shadow