Τιμές μελανιών και τόνερ εκτυπωτών

Η σύγχρονη τάση τείνει να παρακάμψει την εκτύπωση με μελάνι σε χαρτί, προτιμώντας την ηλεκτρονική μορφή στα διάφορα έγγραφα και αρχεία εικόνας κάθε είδους. Εν τούτοις, η εποχή κατά την οποία η χρήση εκτυπωτή θα ανήκει στο παρελθόν είναι ακόμα μακριά. Μπορούμε να πούμε μάλλον ότι η Αγορά στο θέμα των εκτυπώσεων είναι ακόμα σε ανάπτυξη, οπότε η ζήτηση σε εκτυπωτές και σε μελάνια και toner είναι ακόμα αυξανόμενη. Είναι ζητούμενο λοιπόν οι χαμηλές τιμές στις εκτυπώσεις δηλαδή, τα φθηνά μελάνια και φθηνά τόνερ εκτυπωτών.

Χαμηλές τιμές για μελάνια εκτυπωτών

Η τιμή εκτύπωσης έχει να κάνει με την τιμή του cartridge μελανιού ή τόνερ. Το κόστος εκτύπωσης γενικά, ανάγεται στο κόστος εκτύπωσης μιας σελίδας Α4 με ένα συγκεκριμένο ποσοστό κάλυψης. Σαν «ποσοστό κάλυψης» εννοούμε το ποσοστό του μελανιού ή toner που χρησιμοποιείται στην εκτύπωση μιας σελίδας σε σχέση με το μελάνι ή τόνερ που θα καταναλωνόταν αν εκτυπωνόταν ολόκληρη η επιφάνεια του χαρτιού με ένα συγκεκριμένο χρώμα. Το ποσοστό μετράει για κάθε χρώμα ξεχωριστά. Το μέσο ποσοστό κάλυψης για υπολογισμό του κόστους εκτύπωσης είναι 5%.

Συνεπώς η τιμή του cartridge μελανιού ή toner δεν αντικατοπτρίζει μάλλον καθόλου το κόστος εκτύπωσης γιατί πρέπει να είναι γνωστό, το συγκεκριμένο cartridge της συγκεκριμένης εταιρίας, πόσες σελίδες με ποσοστό κάλυψης 5% μπορεί να εκτυπώσει. Από εκεί προκύπτει η πραγματική τιμή του μελανιού ή τόνερ και το πραγματικό κόστος ανά σελίδα εκτύπωσης.

Άρα ο πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την πραγματική τιμή του μελανιού είναι ουσιαστικά η τιμή αγοράς του toner σε σχέση με τις σελίδες χαρτιού Α4 που μπορεί να εκτυπώσει.

Ένας άλλος παράγοντας που καθορίζει την τιμή του μελανιού και το πραγματικό κόστος εκτύπωσης, κάτι που ισχύει μόνο για τις έγχρωμες εκτυπώσεις σε inkjet εκτυπωτές, είναι το αν υπάρχει ένα compact έγχρωμο cartridge με 3 χρώματα ή ένα cartridge για κάθε χρώμα ξεχωριστά. Στην πρώτη περίπτωση η πραγματική τιμή του cartridge αυξάνεται επειδή όταν τελειώνει το ένα από τα τρία χρώματα, το cartridge πετιέται, άρα στις περιπτώσεις με το ξεχωριστό cartridge για κάθε χρώμα, έχουμε τελικά πιο φθηνή τιμή μελανιού και πιο χαμηλό κόστος εκτύπωσης.

Ένας επιπλέον παράγοντας που επηρεάζει την τιμή του μελανιού και το κόστος εκτύπωσης είναι το αν το μελάνι είναι γνήσιο ή συμβατό. Σαφώς οι τιμές για συμβατά μελάνια είναι πιο φθηνές απ’ ότι για γνήσια μελάνια. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια που οι κατασκευαστές των συμβατών μελανιών είναι τυχαίοι και προκύπτουν προβλήματα και αναγκαστικές αντικαταστάσεις cartridge, δεν μιλάμε για φθηνότερα μελάνια.

Δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε σαν σημαντικό παράγοντα που καθορίζει τις τιμές των μελανιών και toner για εκτυπωτές, την προέλευση ή τον κατασκευαστή αυτών των μελανιών. Υπάρχουν πολύ γνωστές εταιρίες εκτυπωτών όπως Hewlett-Packard, Canon, Lexmark, Epson, Philips, Ricoh ή οποίες κινούνται δυναμικά στην έρευνα και την παραγωγή μελανιών και τόνερ για εκτυπωτές. Αυτές οι εταιρίες και άλλες σχετικές με το χώρο όπως Samsung, Panasonic, Sharp είναι που καθορίζουν ουσιαστικά την τεχνολογία των εκτυπώσεων και διαμορφώνουν τον παγκόσμιο χάρτη τιμών των μελανιών και toner για εκτυπωτές.

Ένας τελευταίος παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές των μελανιών εκτύπωσης είναι από πια εταιρεία κατασκευής εκτυπωτών προέρχονται. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή όλων αυτών των παραγόντων ώστε να μπορούμε να μιλάμε για φθηνά μελάνια εκτυπωτών και για χαμηλό κόστος εκτύπωσης.
Bottom shadow