Τόνερ

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της ψηφιακής εκτύπωσης, οδήγησε μάλλον αναπόφευκτα στο είδος αυτό της εκτύπωσης που λέγεται laser με τον ανάλογο εξοπλισμό και τα ειδικά αναλώσιμα. Και όταν μιλάμε για αναλώσιμα κυρίως αναφερόμαστε στο «μελάνι» για την εκτύπωση αυτή που δεν είναι καθαυτό μελάνι αλλά μια ειδική σκόνη, το τόνερ (tonner). Το toner δηλαδή είναι το υλικό εκτύπωσης για τους εκτυπωτές laser. Οι εκτυπωτές laser είναι οι καταλληλότεροι για μαυρόασπρες εκτυπώσεις και προτιμώνται για αυτές, γιατί το κόστος εκτύπωσης για κάθε σελίδα είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο για εκτυπωτές inkjet, παρόλο που το κόστος των ίδιων των εκτυπωτών είναι πολύ υψηλότερο. Είναι ενδιαφέρον λοιπόν να συγκρίνει κάποιος από οικονομοτεχνικής πλευράς τη χρήση εκτυπωτή laser ή inkjet για να διαπιστώσει γιατί οι laser και τα toner συμφέρουν για μαυρόασπρες εκτυπώσεις. Υπάρχουν βέβαια στην αγορά έγχρωμοι laser εκτυπωτές με έγχρωμα τόνερ αλλά η τιμή και η ποιότητα εκτύπωσης δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά.

Αλλά τι είναι το τόνερ και πως χρησιμοποιείται; Σίγουρα θα έχετε συναντήσει σύγχρονα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα που παίρνουν εκείνη τη μακρόστενη μαύρη κασέτα για να μπορέσουν να εκτυπώσουν φωτοτυπίες. Αυτό είναι το toner cartridge ή αλλιώς κασέτα τόνερ. Αυτό λοιπόν το τόνερ χρησιμοποιούν και οι εκτυπωτές laser. Όλες οι εταιρίες που κατασκευάζουν εκτυπωτές όπως Canon, Epson, Hewlett Packard, Lexmark, Xerox, Brother, Samsung και όλες οι υπόλοιπες, έχουν στη γκάμα τους εκτυπωτές laser και τόνερ. Μέσα λοιπόν σε αυτή την κασέτα δεν υπάρχει κάποιο υγρό μελάνι αλλά μια μαύρη σκόνη που μοιάζει με γραφίτης, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό.

Τόνερ για εκτυπωτές laser

Το toner λοιπόν είναι σκόνη που κάτω από ειδικές συνθήκες στατικού ηλεκτρισμού θα κολλήσει πάνω στη λευκή σελίδα στα σημεία που θα πρέπει να εκτυπωθούν. Όντας στην τελική της Θέση αυτή η σκόνη θα θερμανθεί και θα λιώσει μετατρεπόμενη σε μελάνι. Οπότε με το τελικό στέγνωμα θα έχουμε την εκτύπωση που ζητήσαμε από τον εκτυπωτή laser. Για να μπορέσει αυτή η σκόνη να λειτουργήσει σαν μελάνι και να ανταποκριθεί στο δύσκολο ρόλο που της έχουμε αναθέσει, θα πρέπει να έχει από κατασκευής της μια συγκεκριμένη χημική σύνθεση, που θα παραχθεί μέσα από μια διαδικασία παραγωγής. Το τόνερ δηλαδή είναι ένα μείγμα από χρωστικές και πλαστικές ρητίνες, αλλά και ουσίες που αντιδρούν στο στατικό ηλεκτρισμό στο τύμπανο του εκτυπωτή. Οι πλαστικές ρητίνες δίνουν την ιδιότητα στη σκόνη να λιώνει και να γίνεται υγρό σε χαμηλή σχετικά θερμοκρασία αλλά και όταν στεγνώσει να σχηματίσει ένα πλαστικό λεπτό στρώμα που κολλάει πάνω στις ίνες του χαρτιού.

Την παραγωγή του τόνερ και των κασετών τους, την αναλαμβάνουν οι εταιρίες που κατασκευάζουν εκτυπωτές, οι οποίες κάνουν και τις σχετικές έρευνες βελτίωσης. Εκτός όμως από τα γνήσια (brand named) toner cartridges, υπάρχουν μεγάλες εταιρίες που κατασκευάζουν συμβατά τόνερ και toner cartridges κατάλληλα για όλους τους τύπους εκτυπωτών laser με το know how των εταιριών κατασκευής. Και μάλιστα τα τελευταία χρόνια ή τάση της αγοράς, για οικονομικούς λόγους, στρέφεται περισσότερο στη λύση των συμβατών laser printer cartridges.

Γνήσια και συμβατά τόνερ για εκτυπωτές
Bottom shadow